Etik og lovgivningen

I forhold til interviews af fagpersoner og andre mennesker er det vigtigt, at overholde etikken. Personerne skal være informeret om, hvad projektet handler om og hvad det skal bruges til. Personerne har mulighed for lade være med at svare på spørgsmål, hvis de er for overskridende. Og de har også selv lov til, at stille intervieweren spørgsmål, hvis de er i tvivl om noget. Udover det, skal personen, som bliver interviewet skrive under på en samtykkeerklæring, der giver tilladelse til fx i dette tilfælde, at bruge deres interview på vores blog. Derudover er vi forpligtet til, at overholde vores tavshedspligt, dvs. vi må ikke videregive personlige informationer af den interviewet person, som kan identificere dem.


(11)
¨

Vi har en dansk lov, som hedder sundhedsloven. I loven beskrives der, hvem der har ansvar for behandling, forebyggelse og sundhedsfremmende pleje i det danske sundhedsvæsen. Ifølge § 3 er det regionerne, der har ansvaret for behandling på sygehusene, mens kommunerne har ansvaret for den øvrige sundhedsindsats, som fx genoptræning. Forudsætningen for loven er, at alle borgere har en nem og ligestillede adgang til sundhedsvæsenet, at der er kort ventetid, at patienterne har valgfrihed og at behandlingen er af høj kvalitet. (3)

I forhold til vores problemstilling, som handler om tværfagligt kommunikation på Brønderslev Neurorehabiltiterende center, findes der mange etiske udfordringer i et tværfagligt samarbejde. I forhold til § 21, loven om sundhedspersonale, har alt sundheds personale et individuelt etisk ansvar, som kommer til udtryk, når de har med patienter at gøre, som har brug for omsorg og pleje. Pligten til at hjælpe er knyttet til respekten til den enkelte. Respekten opstår grundet kravet om tavshedspligt, som derfor er sundhedshjælperens personlige ansvar. Dette udfordres ved, at samarbejdet på tværs medfører udveksling af information af patienter mellem fagpersoner, da de forskellige professioner bidrager med hver deres faglige vurderinger i samarbejdet. (4, p. 192-94)

Udover det har vi nogle sygeplejeetiske retningslinjer, som kan være vejledende i forskellige situationer, hvor det er nødvendig at etiske stillinger bliver taget. De etiske retninglinjer kan fx medvirke til at, fremme etiske diskussioner og overvejelser blandt sygeplejersker, sætte fokus på etiske dilemmaer, for at synliggøre etiske valg, og fremme den gode dømmekraft med henblik på at udvikle den faglige kvalitet i sygeplejen. (5)




Den danske kvalitetsmodel

Den danske kvalitetsmodel er et kvalitetsudviklingssystem for sundhedsvæsenet. Den anvender data, som er indsamlet i det danske sundhedsvæsen, hvilket betyder, at den bygger på nationale kvalitetsbaser, utilsigtede hændelser og landsdækkende patienttilfredshedsundersøgelser.
Den danske kvalitetsmodel skal bl.a.:
  • Sikre løbende kvalitetsmodel
  • Skabe bedre og mere sammenhængende patientforløb
  • Forebygge fejl og utilsigtede hændelser i sundhedsvæsenet
  • Gøre sundhedsvæsenet bedre osv.


Kvalitetscirklen
Kvalitetscirklen bruges i forbindelse med kvalitetsudviklingsprocessen. Den består af 4 trin, som er planlægge, udføre, undersøge og handle.

(12)

Planlægge (plan): Her kigger man på, hvad der skal ske.
Udføre (do): Her udføres opgaven. Man iværksætter tiltagene med henblik på at evaluere effekten.
Undersøge (study): Her analyserer og vurderer man, om tiltagene har skabt en forbedring.

Handle (act): Man kigger på resultaterne og vurderer, om der er noget, der skal justeres eller ændres. Desuden udarbejdes der en ny plan med næste cirkel. (6) 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar